Saturday, February 20, 2016

Haq demam nak dapat adik ke?

Assalammualaikum..
lama btol kan xupdate pe2.. skrg ni ak dah kat kpg tgh menunggu saat2 nak bersalin heheh.. bila ntah agaknya tu.. harap sangat bersalin sebelum 11 hb march 2016.. Kalau tak memang kena serah diri la kat hospital.. ni semua kes bleeding aritu la.. next entry ak cerita pasal tu ye..

Kali ni nak cerita pasal anak soleh ni yang demam.. kalau tak silap dah setahun dia tak demam teruk macam ni.. kali ni maybe berjangkit dengan atok dia.. sebab atok yang demam dulu, pastu haq then tokma.. ak punyala berdoa mintak dijauhkan dari berjangkit gak heheh.. 

Kali ni demam haq agak lama.. 6 malam gak la ibu jadi zombi.. risaukan dia.. keje jelun (basahkan dengan air) badan & kepala dia.. risau sangat2 suhu badan dia naik mendadak.. sebab bila malam je suhu dia mesti tinggi.. 


hari first demam ak bawak dia pegi klinik biasa je.. doc masukkan ubat bontot pastu bagi ubat.. tapi macam tak jalan je ubat bontot tu.. sebab suhu tak turun2.. ak continue dengan ubat demam.. tapi biasala haq, makan ubat terus muntah.. habis keluar semua ubat & makanan yg dia makan.. 2 ari gak la dia minum susu je tak nak makan.. sampai kurus jadinya


hari ke3 ak dah susah hati dah.. sebab dia tak nak makan ubat langsung.. makan pun tak nak.. ayah dia mmg suruh masuk wad je.. guna medical card dia.. so ak pun packing barang.. konon2 nak masuk wad la.. pegi kuantan medical centre.. otw nak pegi tu haq automatik jadi hyper aktif.. ak, atok & tokma dia pun pelik.. tak macam budak demam hahahaha.. sah!!! memang dia ingat ktorg nak berjalan la ni..

sampai kmc, nurse cakap wad penuh, so dia suh jumpa doc dulu, kalau keadaan haq teruk baru dorg refer hospital lain.. masuk je jumpa doc cek apa semua, korang tau, suhu haq btol2 rendah.. adehh.. doc pun cakap dia kena angin luar terus sejuk badan.. paru2 semua ok.. jadi xpayah la admit.. masukkan ubat bontot lg skali, doc bekalkan ubat bontot je kali ni dengan antibiotik.. dah xbg dah ubat demam yg syrup tu sebab haq memang tak boleh telan.. 

balik rumah, tgh malam tu suhu dah turun.. ak ingat dah baik la.. esok tu kul 8 malam je suhu dia naik balik.. 

last2.. kena fikir cara selain bagi makan ubat...

1) ak buatkan minyak bawang putih + habatussauda + vco.. sapu dekat dada & belakang dia.. urut kat tapak kaki dia.. sebab haq demam campur batuk dgn selsema.. 


memang lepas sapu tu je malam tu dia batuk sampai muntah kahak.. lepas 2/3 hari batuk & selsema dia hilang..

2) mandikan dia dengan air lemon ( skali je buat) sbb haq tak suka.. dia buang air tu..

3) mandikan dia dengan air rebusan kucai.. org tua2 kata budak besar haq ni kalau demam selalu demam cacing.. hahaha ak pun xtau la betul ke tak.. kita ikut je.. tapi alhamdulillah.. sebab haq memang dari baby kalau dia demam or tak lalu nak makan mesti bagi mandi air rebusan kucai ni.. or satu lagi daun pucuk beka (daun ni ak xkenal, slalu mama or tok yang carikan)

cara dia, amik seikat kucai tu rebus sampai layu.. dah layu mandikan anak dengan air tu.. tambah la air sejuk bg suam2 ek..suruh anak berendam dalam besen air tu,  pastu kucai tu jangan buang plak.. gosok2 kan dekat perut & seluruh badan anak.. ak letak sabun skit, taktik nak tipu haq, konon2 sapu daun tu kuar sabun hehehe.. klau tak dia geli..jangan lupa selawat & niat dalam hati nak sembuhkan anak..

4) ak buat air yasin dekat haq.. sebab ak percaya doa ibu ni mustajab.. lepas baca yasin doa la moga Allah sembuhkan penyakit anak kita.. beri kesihatan tubuh badan yang baik.. 

Alhamdulillah berkat kesabaran ibu jadi zombi haq dah sihat.. lega tengok dia dah aktif balik, dah selera nak makan.. mulut dah bising heheh.. 




Thursday, December 3, 2015

1st pregnancy vs 2nd pregnancy

assalammualaikum semua.. bila mood rajin nk update blog kena laju2 taip, kang pop! hilang mood terus malas ang ang haha.. kali ni nk cite pasal pengalaman ak pasal 2nd pregnancy yg sgt berbeza dr 1st pregnancy

Alahan
masa first pregnancy alah ak sgt teruk smpi 5 bulan lebih ak asyik muntah2 yg teruk smpi tak de selera nak makan.. asyik baring je.. mandi pun kdg2 suami yg mandikan ak.. baring je.. makan bersuap kdg2.. gile ngada2 ak masa ni..


2nd pregnancy.. alah ak smpi 3 bulan je.. tu pun alah xde la teruk sgt.. still bleh buat keje, layan haq or main masak2 kt dapur, bg en suami makan.. tp btol la org cakap bila dah masuk anak no 2 ni, larat ke xlarat ke kena gak kuat.. tambah bila anak kecik lg.. haruslah bertabah.. mungkin tu salah satu sebab alah ak kurang.. org lain tak pasti la plak.. lain org lain alahnya.. ye tak..?

check up bulanan
1st pregnancy.. ak check up bulanan kt kkia kt kpg je.. senang & dekat.. lgpun masa tu ak dah balik duduk dgn family.. nurse yg cek pun sebelah umah je hahaha.. 

2nd pregnancy ni merata ak check up.. mula2 buat buku pink kt kpg.. sbb balik bercuti & suami kursus.. balik je kk, terus je check up kt poliklinik permai.. tp last2 skrg ni ak continue check up dekat kpj kk atas sebab2 tertentu.. suami suh tukar tempat check up.. xpela asalkan baby ok.. 

Mengidam
1st pregnancy ak xdela ngidam sgt.. cuma masa mula2 tu teringin sgt nak makan ketam masak lemak cili api dgn nenes.. nasib balik kpg terus dpt.. lepas tu terus xngidam apa dah.. mungkin sebab ak alah teruk jd selera mkn xde sgt.. lgpun masa tu arwah tokwan rajin melayan ak.. ada je makanan dia anta kt umah.. smpi xsempat nak mengidam


2nd pregnancy byk benda tol ak teringin.. tambah benda2 manis mcm desert & coklat.. benda masam2.. tp bila dok jauh dr family ni dgn dok sabah yg agak payah nak dapat makanan yg kena dgn tekak ni terpaksa la masak sendiri.. or tunggu je la balik semenanjung br cari hehehe..eh lagi satu pregnant kali ni ak gile shopping online.. loceng umah ak sampai habis bateri sebab abg posmen rajin sangat tekan hahaha..

Problem masa pregnant
1st pregnancy ak pernah skali warded sbb spotting.. hb rendah.. & placenta previa type 1.. tp alhamdulillah lepas jumpa bidan n buat senaman naikkan uri placenta ak normal & hb pun dah ok..

2nd pregnancy.. dah masuk 6 bulan ni ak dah 2 kali spotting.. adehh.. tp nasib baik xwarded je la.. placenta previa ak semua normal. hb? awal2 tau pregnant lg ak dah telan iberet.. tak nak dah jumpa doc sbb hb rendah.. bila hb ak dah ok skrg doc suh stop iberet & continue dgn obimin plus.

Persiapan
Masa haq dulu ak dah 8 bulan baru la gigih shopping barang2 baby.. bkn tak excited tapi mama dah pesan dah nak bersalin nanti baru la cari skit2 heheh.. baju pun dia ckp tak payah beli byk.. sbb baby cpt besar.. lgpun kompom nanti banyak org bg hadiah.. hahahaha tp btol wehh.. byk tol haq dpt hadiah baju kihkih.. jimat2..

2nd pregnancy ni pun sama.. ak tak de buat persiapan apa2 pun lagi.. rasanya nanti la baru beli.. lgpun barang abg dia kita recycle je balik kan.. aritu je ak beli barut sbb haq sebelum ni pun ak pakai barut kakak sepupu dia, mia.. hahahah sbb baru & elok lg..jadi kali ni beli baru la..

First kick
huu haq dulu rasa mcm lambat gak ak rasa kick dia tu..dalam 5 bln mcm tu baru rasa.. mungkin first pregnant jd xtau/xperasan mcm ne kick tu.. tp kali ni awal tol.. tak silap ak 3 bulan lebih dah bleh rasa.. sampai skrg aktif btol dia.. heheh


Debaran
1st pregnancy ak rasa takde la berdebar macam skrg.. excited terlebih2 ada la.. sebelum masuk labour room siap leh snap2 picture dgn suami lg.. sengih2 hahah.. xrasa lg sakit mcm mana masa tu.. dah dekat nak bersalin baru rasa skt.. tapi kali ni baru 6 bulan ak punya debor tu lain macam betul hahah.. sebab dah tau sakit macam ne.. dah tau perasaan bersalin tu mcm mana.. tu yg takut lebih.. harap2 bersalin kali ni dipermudahkan la..amin..

Boy or girl
haaa yg ni part paling best.. 1st pregnancy ak xkisah pun dapat baby boy ke girl.. heheh tapi masa tu naluri ni kuat sangat ckp bakal dapat baby boy.. bila scan 4d masa 7 bulan memang real si haq ni tunjuk bird dia hahahaha.. kompom boy.. 

2nd pregnancy.. semua org mesti kalau boleh nak sepasang kan.. hehe mcm ak gak.. tapi kali ni naluri tu tak kuat lak.. dia macam kompius haha.. tapi ak xkisah ke boy ke girl asalkan yg lahir nanti sihat tubuh badan cukup sempurna sifat akalnya.. kalau girl ak ada pembantu rumah cilik yg comel.. kalau boy haq ada kwn sepak bola bersamaan geng pecahkan pasu bunga ibu dia T.T hahaha.. ok gak apa boy.. haq ni ramai gile kawan girl dia.. bila balik kpg bleh kata girl je kwn dia.. pusing kepala ibu hhahaha..


pssttt.. nak bocor rahsia kat blog je ni.. korang yg baca jgn bocor rahsia kat fb plak tau hahahahah.. aritu kan masa ak spotting doc scan nak tgk keadaan baby ok ke tak.. mula2 scan biasa je.. pastu dia ckp jom kita buat 4d, bleh nampak clear skit.. padahal masa tu tak de pun niat nak tgk jantina.. doc pun ckp just nak cek keadaan baby ok ke tak.. nampak semua kaki tangan dia badan jantung semua ok.. yg part paling best tetiba dia garu2 kepala hahahaha gelak la ktorg dalam tu.. mmg real nampak.. adehh anak ibu gatal kepala lak ekk.. muka dia sebijik abg dia, haq hehe.. geram! xsabar nak plok cium dia.. 

sampai part nak cek peha kaki dia semua jeng jeng! doc tanya eh awak tau dah ke jantina apa? ak pun ckp xtau la sbb memang xpernah cek dan tanya.. pastu doc tu cakap "saya taknak tgk, tapi baby nak tunjuk gak la" hahahaha sambil2 tu dia tunjuk kat skrin.. perghh hahah nampak!!! bird.. its a boy! yeahh haq ada kawan.. kihkih.. ibu is excited.. terus wasap family bagitau hehe.. 

tapi kan simptom2 pregnant ak banyak kepada baby girl hahah.. agaknya sebab tu kot naluri ak ni xkuat macam masa haq dulu heheh.. 

jap jap nak buat luahan perasaan kat sini.. ada skali tu ak jumpa dengan sum1 ni.. dia tanya ak baby apa kali ni.. bila ak ckp boy je terus dia pandang perut ak dgn mata terbeliak dgn ayat eiii boy jugak..! huh! kecik hati i tau.. menci.. kita xkisah pun boy ke girl tp dia lak yg lebih2.. kesian anak ibu.. xpela ak pun malas nak amik pusing sgt.. masuk telinga kiri kuar kot mulut la ngadu kat suami hahaha.. 

kesimpulan 
hahaha gedik nak ada kesimpulan bagai kan.. setelah berbincang dengan suami ak akan balik semenanjung bersalin kat sana.. kalau ikut suami dia nak ak bersalin kat kpj kk je.. tp bila fikir2 balik dengan keadaan dia yg kalah menteri sibuk dia tu ktorg decide bersalin kat kuantan je.. maybe hospital kuantan.. sebab membe ada bgtau service best.. suami pun boleh masuk skali.. 

ehh bulan ni ak kena minum air gula utk kali ke2.. pergh taip air gula pun ak dah rasa nak muntah.. belum minum lg.. boleh tak kongsi dgn suami half half ek hahahaah.. 







Thursday, October 29, 2015

2nd pregnancy

Hee rasanya lama sgt dah xupdate blog.. salah satu sebabnya lepas raya aritu ktorg balik kampung, sebab suami ada kursus. lepas tu ak xtau nape la line tenet kat kpg masa tu teruk gile.. nak bukak fb pun lembap, apatah lg nak berblog2 ni kan.. sebab kedua ni ialah ak mabuk hahahahah... gile xde mood nk buat apa pun... Alhamdulillah Allah bagi ak peluang utk mengandung lagi.. 

Sebenarnya tak sangka jugak ak pregnant.. sebab sebelum ni ak beriya2 nak pregnant lagi, tapi belum rezeki.. padahal ak xde pun amik apa2 perancang.. cuma fully bf haq je la.. doc kata tu dah salah satu perancang.. last2 suami kata biarla.. mungkin belum masanya, Allah tau masa yang sesuai utk bg ktorg rezeki anak tu.. lepas je suami ckp macam tu, ak terus ignore je psl pregnant ni.. kalau ada nanti ada la kan hehe... 

start je haq 2 tahun ak dah fikir nak stop bf dia.. bkn sebab ak mmg xnk bf dia tp susu ak dah drop masa tu.. smpi pedih la  cik b ak dia nenen.. slow2 stopkan susu dia.. sebelum ni ak ada cite macam ne ak stopkan dia bf.. korg godek la.. mencabar jugak la kan hehe

2 tahun 2 bln-> haq stop bf

2 tahun 4 bln-> haq stop pakai pampers cuma malam je ak bg pakai sbb tkt terbabas hehehe.. eh tp kan masa ni suami ada gak ckp xpyhla stop pampers dia lg.. dia kesian kot tgk ak asyik mop lantai je kalo haq terbabas.. tp ak ckp biarla.. mana la tau tetiba pregnant nanti ak dah xlarat nk train dia.. hahaha tgk2 masin mulut ak.. elok je dia hbs potty training dpt berita nk dpt adik lak..

2 tahun 6 bln-> haq dapat berita dia nak dpt adik yeaaa

masa tu bulan puasa, period ak dah lambat tp ak ignore sbb mmg normal period ak lambat.. kdg2 delay sampai 2 minggu.. nak cek tp suami ckp biar je dulu.. tp biasa la ak ni mcm dh bleh rasa lain dgn bdn.. sbb rasa lemau je.. masa suami pegi keje ak dgn gigihnya pegi merempit dgn haq beli pregnancy test hahahah.. ak test tgh ari tau.. blk2 terus cek.. nampak sgt xsabar.. dah resultnya DOUBLE LINE!!! 


clear kan.. heheh.. masa ni xtau la feeling dia mcm ne kan.. tp terfikir gak la bleh ke ak nanti nak jaga dua org.. pulak dah! dulu bkn main lg beriya nak anak lg hahaha.. balik je en suami terus tunjuk.. kikiki.. tp respon xbest sbb dia tgh migrain! ala salah time la plak tunjuk hahaha.. ak xtau dia happy ke x.. tp the next day ak tau dia happy sbb dia hadiahkn ak gelang emas... hahahaha yeahhh.. tq so much en suami... 

masa ni ak xmabuk lg cuma cpt rasa letih je la.. elok blk je kpg terus start mabuk tu.. haha nsb kt kpg leh la manja lebih skit.. bleh tahan la mabuk ak tu.. tp ak pg ok.. bgn pg2 subuh tu mandi solat, siap bleh kemas umah siapkn keje umah dulu.. smpi je waktu tgh ari ak xleh buat pe dh.. baring je.. nsb la ada mama n adik bongsu  ms tu, dorg la byk jaga haq sbb suami pun kursus ms tu kan.. Alhamdulillah sgt2.. dorg memahami.. hehe.. cek up first baby masa 10 minggu.. buat buku dkt kkia kt kpg.. kejap je setel.. sbb jiran sebelah umah mama nurse yg cek ak, jd dia buat siap2 buku, dah siap ak just p amik n cek up je hehe.. 

masa kandungan ak 3 bln lebih en suami balik amik utk balik ke sabah.. nasib baik masa ni mabuk dah hilang.. jd mood nak balik tu dh ok la kan.. nak masak pun dah boleh.. sambung cek up dekat kkia putatan.. tapi first day cek up ak dah give up.. sbb org terlalu ramai.. even dorg dah separate kan bilik2 utk kawasan2 tertentu tetap la ramai jugak.. kesian jugak tgk nurse2 dkt situ.. yela ramai kan patient.. last2 suami ckp bgtau dkt nurse ktorg akan cek up dekat private je.. kesian jugak dekat suami.. dia kan keje.. kejap2 tel dia bunyi hehe.. ak ngikut je la yg mana ok.. bleh je ak pegi sendiri.. tapi haq sape nak jaga.. dia lak xbleh lama2.. merengek je.. 


akhirnya ak ada 3 buku cek up.. xpela mana2 la asalkan baby sihat.. 

skrg dah nak masuk 21 weeks.. kejap je rasa.. ak xkisah baby ni boy or girl, asalkan dia sihat tubuh badan, sempurna akal & fizikal.. harap2 kandungan kali ni di permudahkan & urusan ak bersalin nanti pun dipermudahkan sama macam haq dulu heheh.. amin...;)



Sunday, July 26, 2015

Deco2 rumah syawal 2015

walaupun beraya diperantauan tetap la nak hias2 rumah, cantik... yela mood raya tu tetap ada walaupun jauh dari keluarga kan.. 

sebenarnya takde la hias sangat pun, cuma kemas sikit, lap sana sinun, ubah susun atur skit, top up hiasan skit2 tu je la heheh., biar nampak lain sikit masa hari raya nanti.

Macam ak ni jenis lepas sahur & subuh terus kemas2 umah & buat apa yg patut.. nanti anak soleh tu bangun tak de la kelam kelibut.. sehari sebelum raya lepas subuh tu ak terus deco2 umah.. heheh.. buat lambat skit sebab tau dah nanti kemas awal2 anak soleh tu tukang kemas lak hehehe.. jom usha skit2..


rumah kecik je, jadi takdela banyak barang.. asal ada.. lagipun rumah sewa kan, nak ketuk2 dinding kat umah org ni xseronok lak rasa hehe..



ruang makan plak.. dipisahkan dengan divider.. senang kalau tetamu datang hidang makanan kat sini je hehe


taraaa!!! ni bekas kuih rayaku hehehe.. satu je buat.. popia nestum.. yg lain tunjuk sana tunjuk sini siap!! hehehe


hehehe hujung tu nampak tak belon.. penuh belon kt depan tu.. suami siap cakap ni hari raya ke birthday party hahaha.. padahal dia yg beli belon2 tu kat anak soleh tu..

hehe tu je la deco2 raya ni.. bila la nak dapat duduk rumah sendiri ni.. verangan nak ketuk2 dinding dah ni hahahah.. tahan je la rumah kat sungai petani tu bagi org sewa dulu.. ;)


Wednesday, July 22, 2015

Kisah raya kami syawal 2015

Tahun ni amat berlainan dari tahun2 yang lepas.. pertama kali beraya jauh dari family, & pertama kali beraya jauh di perantauan.. kalau di semenanjung ok lg.. tp ni sabah.. mmg jauh dr sanak saudara.. 

Sebelum raya lagi ktorg dah macam fikir2 macam mana la raya kat tempat orang.. ada ke org datang beraya.. suami suggest bercuti.. nak ajak stay dekat Gayana eco resort, ak on je tp bila fikir balik skrg cuaca tak menentu kejap hujan kejap panas.. kalau pegi pulau time hujan tak best la kan.. last2 ktorg pegi kuching je.. cerita kuching nnt kita story ek..

so buat keputusan try je la stay umah tgk kot2 ada umah yg boleh pegi beraya hikhik..

Raya pertama 
lepas je solat raya dekat dalam masjid kem lok kawi suami pun kal la kwn2 dia yg tak balik tanya beraya mana nak follow.. tak angkat2..


 last2 ktorg pusing2 town kejap pastu kwn dia kal ckp nak pegi rumah salah sorg kwn dorg.. ktorg follow je.. ramai gak kt umah dia, tp dorg cakap tahun lepas lg meriah lg ramai org, tahun ni dah ramai yg posting.. hbs je beraya umah dia ktorg balik.. cakap dgn suami jom la kita bergmbr xde lg gmbr raya ni.. hahaha guna kamera hp je.. 

mencabar tol amik gmbr guna kamera hp ni kejap gelap la, kejap jauh la, senget la pe la.. hahahah 

akhirnya dapat gak yg ok... yeayy potret raya kami!!

habis je bergmbar rilex2 tgk tv.. aktiviti arini mkn dan tdo hahahaha.. malamnya kawan ak, aida dtg dgn suami & anak2.. terasa la gak suasana org dtg kunjung berkunjung tu hahahah

raya ke2
arini dapat jemputan open house umah kawan suami.. yeayy.. seronoknya.. hehe siap2 dlm tgh hari baru gerak.. rezeki pegi umah dia dapat la buat mempelam yg sdp gile.. sekejap je 3 biji ak bedal sorg hahaha.. habis je beraya suami ajak pegi one borneo.. hahah dah xtau nak buat pe.. ingat ke raya2 tak de la org kt mall, rupanya penuh gak org kt mall berbaju kurung bagai.. ke mmg raya kt sini mcm ni ek? huhu.. 



jalan2, shopping skit2, pastu marathon muvie.. hamik haha.. mula2 tgk ant-man.. baru separuh ak n haq dah tdo dalam tu hahahahah.. akibat telan ubat gitu la ngantuk je.. dh klimaks baru ak bgn haha.. 2nd movie ak n haq dah segar.. tgk cite minion!! haq la plg happy.. ngekek2 dia gelak siap menari2 lg smpi org tgk dia.. ak lak segan.. adehh!! hbs movie mkn & balik! hbs la cite raya ke2

raya ke3
dapat jemputan open house umah aida hehe..& raya ketiga suami duty.. jd kul 1 tu ajak suami teman pegi umah dia.. siap mkn terus suami pegi keje.. ak & haq balik tdo.. haaa nampak tak aktiviti raya ak tahun ni banyak tdo dr beraya hahaha 

raya ke 3 tema hitam putih hehe..

pe2 pun pengalaman la raya tempat org heheh.. 









Tuesday, July 14, 2015

i'm super ibu

hahaha tajuk ntah pe2.. lamanya tak cot cet kat sini.. bulan2 puasa ni mood nak update blog kelaut je.. nk jalan2 baca blog org pun malas.. heee

sepanjang puasa ni biasa2 je aktiviti.. bangun sahur, kemas umah, layan anak, masak utk berbuka.. kadang2 keluar berbuka dengan kawan2 suami.. ohh baru ni bercuti ke kuching.. ( haha gilo p bercuti time puasa ) yg ni nanti la update.. 

persiapan raya macam biasa je.. kuih raya banyak tunjuk je ekekek.. satu je ak buat.. popia nestum.. tu pun 3 hari baru siap sbb dok bersilat dgn anak soleh tu.. sibuk nak tolong gak.. padahal sehari dh bleh siap.. baju raya.. tema royal blue.. pilihan en suami kikiki.. satu pasang je masing2 sbb tahun ni raya kat sabah jadi mood raya pun kelaut gak hhehe.. utk haq je ktorg belikan kemeja, t-shirt n jeans kat dia.. 

heheh nak cerita pasal rambut raya haq sebenarnya.. sebelum ni ak mmg pernah potong rambut dia.. rasanya 2 kali je bwk dia p kedai.. & dua kali gak dia melalak masa potong rambut.. akhirnya rambut pendek terus mcm abe2 askar.. ayah dia tak suka (padahal ayah dia askar), so ayah cakap ibu potong lg cantik.. hint nak suruh ibu potong la tu.. nak potong rambut haq kena tunggu dia tdo kalo tak mmg tobek merata2 la kan hehe

ok.. mangsa dah tdo.. jom mulakan misi.. hahaha jangan tanya nape ak guna gunting kain.. ni ok la dari ak guna gunting siang ikan agagagaa..

mangsa masih lena hehehehe... 

ok dah siap kikis2 bulu2 lebihan kt belakang kepala dia.. risau gak masa ni sbb guna pencukur takut terluka kulit dia..

taraaaa.. hensem tak my baby boy ni hahahah.. elok siap gunting dia bangun terus.. sengih je tgk ibu..

ok tu je nak cite hehe.. 

selamat menyambut hari raya semua.. maaf zahir & batin.. muah..


Wednesday, June 17, 2015

Selamat menunaikan ibadah puasa

assalammualaikum 
hari ni first day puasa heheh.. Alhamdulillah puasa tahun ni di tempat orang, sama seperti tahun lepas.. seronok puasa kat tempat orang ni.. dapat rasa kelainan dia hehe


sehari sebelum puasa ak dah cek dah waktu subuh bagai.. yela takut terlajak plak kan.. slalu bangun subuh lepas orang habis azan je kiki.. 


haaa hamik.. alamat kul 3.30 pagi la ak kena bangun prepare makanan sahur untuk suami.. hehehe xpe pahala2 tu.. tapi ak risau yang amat takut tak terjaga sebab 2/3 ari ni ak asyik terlajak tidur je.. tak tau la nape xsedar padahal dah pasang jam sampai dua.. siap repeat setiap 15 minit.. aduii la.. last2 petang semalam ajak haq pergi cari jam loceng yang tahap nyaring bunyi dia hahaha..


taraaa.... !!! hahaha hamik kau.. ak beli jam ni.. test siap2 sbb nak dengar kenyaringan dia agagaga.. -.- . Alhamdulillah pagi tadi memang ak terjaga dengan jayanya siap pakej melompat atas katil sebab terkejut dengar bunyi jam tu hahaha.. padan muka ak! kehkeh.. 

ok tu je nk cot cet kiki.. selamat menyambut ramadhan semua.. 



p/s:: pagi2 lagi suami dah tanya nak pegi bazar mana petang ni.. first day puasa di kota kinabalu hahaha.. ok bye..